Kun je ook teveel collageen slikken?

Kun je ook teveel collageen slikken?

Collageen is een interessant eiwit dat we, naarmate we ouder worden, zelf moeten aanvullen. Ons lichaam maakt van nature minder collageen aan vanaf ongeveer 25 jaar. Tegen de tijd dat we de 40 fantastische jaren op deze planeet bereiken, beginnen we jaarlijks ongeveer 1% collageen te verliezen. Daarnaast kunnen roken, blootstelling aan de zon en het drinken van alcohol er ook voor zorgen dat ons collageengehalte daalt.

Enkele voordelen van collageen zijn de bescherming van het zenuwstelsel, het stimuleren van gezond haar en gezonde nagels, ondersteuning tegen veroudering, hulp bij wondgenezing, hulp bij de bloedstolling en nog veel meer. Het is dus essentieel om ons collageen op een gezond niveau te houden.

Hoeveel collageen moet je per dag slikken

Er zijn geen officiële richtlijnen over hoeveel collageen je per dag zou moeten innemen; zelfs deskundigen zijn het niet eens over het exacte antwoord. De meest producenten spreken over 10 gram collageen per dag, dat is dus zeker nog niet teveel collageen al is daar onder de beauty bloggers nog discussie over.

Met die richtlijn in je achterhoofd raden we je aan om, als je je collageen supplement liever in de vorm van een van onze shots neemt, één schep of volle eetlepel per dag te nemen. Of, als je kiest voor collageen capsules, neem er dan niet meer dan vier per dag. Beide supplementen moeten worden ingenomen met water of een drankje naar keuze.

Kun je te veel collageen innemen?

Hoewel medische professionals niet hebben verklaard dat je een overdosis collageen kunt nemen, betekent dat niet categorisch dat het innemen van te veel collageen geen kwaad kan. Onderzoek is nog gaande en richtlijnen kunnen veranderen afhankelijk van de uitkomsten van toekomstige onderzoeken.

Wat zijn symptomen van te veel collageen?

Collageensupplementen worden beschouwd als niet-giftig en veilig om te consumeren; sommige mensen hebben echter gemeld dat ze zich na inname overvol voelen, brandend maagzuur hebben en een nare smaak in de mond houden. Het volstaat te zeggen dat als je hetzelfde ervaart en meer neemt dan je zou moeten, deze symptomen waarschijnlijk zullen toenemen.

Mijn conclusie

Als je niet zeker bent over het nemen van collageensupplementen en hoeveel je moet nemen, raden we je aan om met je arts te praten en zijn advies op te volgen.