Daglenzen en weeklenzen. Ze worden steeds populairder.

Daglenzen en weeklenzen. Ze worden steeds populairder.

De meest bestelde lenzen zijn de zachte lenzen en dan voornamelijk de maandlenzen. Echter zien we dat zachte lenzen die je wat sneller moet vervangen voor een nieuw paar zoals daglenzen en weeklenzen steeds populairder worden en dus steeds vaker worden besteld door de consument.

Het grote voordeel van zachte lenzen die je wat sneller vervangt is dat ze minder vuil worden en dicht gaan zitten met vuil en vetten. Want het is zo hoe langer je je lenzen draagt hoe meer ze dichtslibben met vuil en vetten waardoor ze steeds minder zuurstof doorlaten. En hoe meer je de ogen afsluit van het benodigde zuurstof des te ongezonder dit is voor de ogen. Dus eigenlijk ligt de keuze voor daglenzen en weeklenzen erg voor de hand.

Daglenzen

Het grote verschil tussen maandlenzen en daglenzen is het zoals de naam al doet vermoeden de draagtijd van deze zachte lenzen. Daar je maandlenzen iedere maand dus dient te vervangen, doe je dit bij daglenzen dus iedere dag en dit is betreffende de hygiëne dus het beste systeem. Daglenzen zullen in prijs dus iets duurder zijn dan bijvoorbeeld maandlenzen, maar als je het beste voor je ogen wil dan is de keuze voor daglenzen wel het beste.

Als je maandlenzen draagt dien je deze dagelijks schoon te houden met een goede lenzenvloeistof, maar dan nog hou je het dichtslibben van het materiaal niet helemaal tegen en zal de zuurstofdoorlaatbaarheid van de lens dus afnemen. Dus wil je dat je ogen dagelijks worden voorzien van veel zuurstof? Dan kies je voor daglenzen. Daglenzen krijgen niet eens de kans om dicht te slibben, dit komt omdat je ze dagelijks vervangt voor een nieuw fris paar. Ook zal je als je voor daglenzen kiest, kunnen genieten van gemak omdat elke daglens namelijk apart zit verpakt in een houder gevuld met lenzenvloeistof. Het is gewoon zeer handig om elke morgen een paar blisters te openen en dat je dan je lenzen inzet en de hele dag scherp kunt zien zonder dat je deze lenzen dient schoon te maken zoals je dat wel moet doen bij maandlenzen.

Weeklenzen

Weeklenzen of ook wel twee weeks lenzen genoemd zijn afkomstig van de fabrikant Johnson en Johnson en draag je maximaal 2 weken en vervang je na deze 2 weken voor een nieuw paar. Dus ook dit type lens vervang je sneller dan maandlenzen. Je moet weeklenzen wel dagelijks schoonhouden en desinfecteren met een kwalitatief goede lenzenvloeistof. Alle Acuvue Oasys weeklenzen hebben een zeer hoge zuurstofdoorlaatbaarheid en geven de gebruiker optimaal draagcomfort. Bovendien hebben de Acuvue Oasys weeklenzen een UV filter om zoveel mogelijk van het UV licht te filteren waar we dagelijks namelijk aan bloot staan en dit komt dan ook de gezondheid van de ogen zeker ten goede.

Het is trouwens goed om te weten dat de fabrikant Johnson en Johnson momenteel als enige meekleurende lenzen in het assortiment heeft en deze zijn verkrijgbaar als de Acuvue Oasys with Transitions. Deze lenzen kleuren automatisch donker en ontkleuren ook weer automatisch. Hoe meer UV/HEV licht er op deze lenzen zal invallen, hoe donkerder dat ze uiteindelijk worden. Hiermee zijn deze meekleurende lenzen ideaal voor mensen die lichtgevoelig zijn of last hebben van vermoeide ogen. Ook voor sporten zoals bijvoorbeeld hockey, voetbal, tennis of fietssport zijn deze meekleurende lenzen natuurlijk ideaal. Het is wel belangrijk om te weten dat deze meekleurende lenzen geen vervanging zijn van een zonnebril, dit komt namelijk omdat deze meekleurende lenzen niet het hele oog bedekken. Deze meekleurende lenzen bieden de gebruiker wel veel gemak en bescherming zeker t.o.v. basic zachte lenzen.